Aizanoi Antik Kenti, Aizanitis halkının yaşadığı bölge özelliğiyle ön plana çıkar. Kent tarihinin yüksek kesimlerde yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzandığı düşünülür. Koca Çayı’nın iki tarafında kurulan kent, Roma İmparatorluğu Dönemi’nde en parlak tarihini yaşar. Yıl içinde birçok kişi tarafından ziyaret edilen Antik kent, Anadolu’daki önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Aizanoi Antik Kenti'nde Sizi Ne Bekliyor?

Antik kent, Zeus Tapınağı ile öne çıkan, farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir bölgededir. M.S. 2. ve 3. yy’larda en parlak dönemini yaşayan kent içindeki eserler ise şu şekilde sıralanır:

Zeus Tapınağı

M.S. 1.yy’da Roma İmparatoru I.Domitianıs döneminde inşasına başlanıyor. 2. yy’da kullanıma açılan tapınak, Dünya üzerinde Zeus adına yapılan en sağlam yapı olarak dikkat çekiyor. Tapınak yaklaşık 1850 yıldır sağlamlığını koruyor.

Tiyatro

M.S. 2.yy’da inşa edilen tiyatro, yaklaşık 15.000 kişilik kapasiteye sahip. Güçlü akustik özellikte inşa edilen tiyatroya 3 ana kapıdan giriş yapılıyor. Tiyatro ve stadyum 30 metrelik duvar ile birbirinden ayrılıyor.

Stadyum

200x50 metre ebatlarda inşa edilen stadyum, yaklaşık 13.500 kişinin aynı anda seyir keyfi yaşamasına imkan sunuyor. Eski dönemlerde her dört yılda bir stadyumda çeşitli olimpiyat oyunları ve ödül törenleri düzenleniyor.

Borsa Binası

M.S. 2.yy.da kullanılan Macellum içinde et ve balık satışı yapılıyor. Pazar içinde satılan ürünlere sabit fiyatlar belirleyen Roma İmparatoru Dioclatianus, Macellum alanının Dünya’nın ilk ticaret borsa binası olma özelliğini kazanmasına sebep oluyor.

Sütunlu cadde: 4 km uzunluğa sahip tören yolu, savaş zamanında ganimetlerin sergilendiği ve askerlerin halkı selamladığı yer olduğu için kral yolu olarak adlandırılıyor.

Amazonlar Lahdi

M.S. 160’lı yıllara ait olan lahit üstünde Grek askerleriyle Amazon kadın askerlerin savaşları çeşitli figürlerle anlatılıyor. Sağlam yapısı sayesinde bozulmadan kalan lahit turistlerin ilgi odağı halinde.

Bu eserlerin yanı sıra antik kentte hamam, tarihi evler ve kutsal alanlara ait kalıntılar da yer alıyor. Aileniz ve sevdiklerinizle birlikte antik kenti ziyaret edebilir, tarihi yolculuk deneyimini yaşayabilirsiniz.

Antik Köprüler

Debi seviyesi yüksek Pankalas Nehri üzerinde 5 adet antik köprü yer alıyor.

Aizanoi Antik Kenti Hikayesi

M.Ö. 3000’li yıllarda halkların yaşadığı antik kent, Helenistik dönemde değişimli olarak Bergama ve Bithynia hakimiyeti altına girer. Daha sonra kent M.Ö. 153’lü yıllarda Roma hakimiyeti altına alınır. Roma hakimiyeti döneminde yapılan tarımsal faaliyetler ve yün üretimi, şehrin zengin ve ünlü bir yer olmasını sağlar. Kentte bazı dönemler 100.000-150.000 kişinin yaşadığı düşünülür.

Antik kentte yer alan mimari yapılardan bazıları sağlamlığı ve çeşitli süslemeleri ile dikkat çeker. Tepe üzerine inşa edilen Zeus Tapınağı, kentin kutsal mekan olarak değerinin artmasını sağlar.

Aizanoi Antik Kent, Erken Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak kullanılır. Bölgede M.S. 2. yy.da inşa edilen yapılar ve mimari faaliyetler kentin önemini ön plana çıkar. Ancak M.S. 7. yy.dan itibaren kentin piskoposluk merkezi olma özelliği son bulur.

Aizanoi Antik Kenti Kaç Yıllık?

Aizanitislerin yaşam alanı olduğu tespit edilen Aizanoi Antik Kenti hikayesi, M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Azan adlı Frigyalıların öncüsü olarak kabul edilen mitolojik kahramanın, Su Perisi Erato ve efsaneleşen Kral Arkas’ın birleşiminden Aizanoi şehrinin oluştuğu efsanesi kaynaklarda yer alıyor.

Tepe üstünde yer alan Zeus Tapınağı hakkında bilgi ve belgeler ve tapınak çevresindeki kazılarda elde edilen bulgulardan da M.Ö. 3000’li yıllarda bölgede yaşamın var olduğunun desteklendiği görülüyor. Bazı kaynaklarda kesin kentleşmenin M.Ö. 1. yy sonlarına doğru olduğu belirtiliyor. Aizanoi adını taşıyan ilk sikkelerin de bu dönemde basıldığı düşünülüyor.

Aizanoi Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır?

Aizanoi Antik Kenti M.Ö. 3000’li yıllarda bölgenin toprağı ve coğrafi özelliklerinden yararlanmak için inşa edilir. Yüksek platoda yer alan kent, Penkalas Çayı ve çevresinin verimliliği sayesinde tarım ve yün üretiminde etkili olur. Aizanistler konumu ve verimli iklim koşulları sebebiyle kenti bu bölgede inşa eder.

Selçuklu Beyliği döneminde ise Aizanoi kenti, Çavdar Tatarları tarafından üs bölgesi olarak kullanılır. Bu sebeple bölge Çavdarhisar adını alır.

1824 yılı içinde Alman gezginler tarafından Aizanoi Antik kenti keşfedilir. 1926 yılında ise Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından bölgede kazı çalışmaları başlatılır. Kazı çalışmaları ile; tapınaklar, kutsal alanlar, tarihi evler, kent caddesi, hamam, çeşmeler ve köprüler gün yüzüne çıkarılır. 2011 yılından itibaren Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü burada kazı çalışmalarını sürdürmeye başlar.

Aizanoi Antik Kenti tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Dünya çapında birçok kişinin dikkatini çekiyor. Antik kenti ziyaret ederek, tarihi ve kültürel mirasa tanıklık edebilirsiniz.

Aizanoi Antik Kenti Nerede?

“Aizanoi Antik Kenti nerede?” sorusunun cevabı, Kütahya iline 50 km uzaklıkta bulunan Çavdarhisar ilçesi olur. Aynı zamanda kent bölgesi Kemaller Mahallesi'ne bağlıdır. Bölge yaklaşık 1017 metre deniz yüksekliğinde yer alıyor. Antik kente karayolu ile ulaşım oldukça kolay.

Aizanoi Antik Kenti Giriş Ücretleri

Aizanoi Antik kenti giriş ücreti 2022 yılı için kişi başı 20 TL olur. Antik kente hergün ziyaretçi kabul edilir. Ziyaret saatleri 08:30-19:00, gişe kapanış saati ise en son 18:30. Ayrıca Aizanoi Antik Kenti’ni sanal gezi uygulaması sayesinde bölgeyi gelmeden önce keşfedebilir, Aizanoi Zeus Tapınağı hakkında bilgi alabilirsiniz. Giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında resmi siteden bilgi almanız için buraya tıklayınız.

Aizanoi Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?

Aizanoi Antik Kenti Çavdarhisar ilçe merkezine 850 metre, Kütahya il merkezine ise 60.3 km uzaklıkta yer alıyor. Antik kente ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Özel araçla Kütahya il merkezinden bölgeye ulaşım için, D240 Kütahya-Uşak yolu takip edilebilir. Yaklaşık 58 km yol sonrası Çavdarhisar ilçesine ulaşılır. Burada tabelalar yardımıyla 1-2 km yol sonrası antik kente ulaşmak mümkün olur.

Aizanoi Antik Kenti Zafer Havalimanı’na 84.3 km uzaklıkta yer alır. Yolculuk süresi yaklaşık 1-1.5 saat arasındadır. Havalimanından çeşitli transfer hizmetleri, taksi kullanımı veya araç kiralama yöntemiyle bölgeye ulaşabilirsiniz.

Görmeden Dönme

Tarihi mimarisi ve kalıcılığıyla dikkat çeken Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret ettikten sonra bölgeye yakın konumda bulunan turistik ve kültürel yerleri de kolayca gezebilirsiniz. Bölgeye yakın konumdaki yerler şu şekilde sıralanır:

  • Tarihi Kütahya Konakları
  • Kütahya Kalesi

  • Dumlupınar Şehitliği
  • Anadolu Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi
  • Kütahya Arkeoloji Müzesi
  • Çinili Cami
  • Frigya Vadileri

  • Zafer Anıtı
  • Jeoloji Müzesi
  • Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi
  • Çini Müzesi
  • Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi