Patara Antik Kenti kumların arasından çıkan büyüleyici tarihiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri. Ören yeri 1988 yılından itibaren bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar ile ortaya çıkan uygarlık tarihinin benzersiz eserlerinden oluşuyor. Patara’da antik kentin denize uzanan kıyısında sizi sürprizlerle dolu bir kumsal bekliyor.

Likya medeniyetinin uzun yıllar başkenti olan liman şehri Patara Antik Kenti’nde Osmanlı Dönemi’ne ait önemli eserler de yer alıyor. Nesli tükenen caretta carettaların uğrak yeri olan Patara Plajı doğal güzellikleri, kumsalı ve eşsiz deniziyle her yıl binlerce tatilciyi ağırlıyor. Antalya ve Fethiye’den kolayca ulaşım sağlanan antik kent dört mevsim ziyaretçilere açık.

⇒ Patara Otellerini İnceleyin

Patara Antik Kenti Nerede?

Patara Antalya ilinin Kaş ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kaş ilçesine 42 km. Kalkan’a 16 km mesafede bulunan Patara Antik Kenti, Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucundaki Gelemiş (Ovagelemiş) Köyü’nde geniş bir alana sahip. Antik kentin devamında ise dünyanın en ünlü plajları arasında adını duyuran Patara Plajına ulaşılıyor.

Patara Plajı

Patara Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Patara ile Fethiye arasında yaklaşık 80 km mesafe bulunuyor. Kaş-Fethiye karayolu güzergahında Ova Beldesi girişinden Gelemiş Köyü tabelalarını takip ederek antik kente kolayca ulaşabilirsiniz. Antalya merkezden özel aracınızla yaklaşık 3,5 saatlik bir yolculuk yaparak tatil planlarınıza Patara’nın tarihi ve doğal güzelliklerini de ekleyebilirsiniz.

Patara’nın gizemlerini keşfetmek ve muhteşem plajının tadını çıkarmak için Kaş veya Kalkan beldelerinden bölgeye giden minibüslere binebilirsiniz. Fethiye’den Patara Antik Kentini ziyaret etmek için Fethiye-Kaş minibüsleriyle Ova beldesinde inebilirsiniz. Buradan kadim kente yaklaşık 3.5 km mesafe için taksi kullanabilirsiniz. Patara Antik Kenti’ne Kaş ve Kalkan’dan düzenlenen günübirlik turlarla da gidebilirsiniz.

Patara Antik Kenti Giriş Ücreti

Patara Antik Kenti giriş ücretleri, bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirleniyor. Bu nedenle her yıl giriş ücretleri değişiklik gösterebiliyor. Antik kente girişte Müze Kart da geçerli. Müze kartınız ile ören yerine ve Patara Plajına ücretsiz olarak yıl içerisinde 2 kez giriş yapabilirsiniz. Eğer Müze Kart sahibiyseniz plaj ve ören yerine ücret ödemeden sınırsız girebilirsiniz.

Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Patara Antik Kenti, tüm hafta boyunca ziyarete açık. Sadece dini bayramların birinci gününde öğleden sonra açılıyor. Antik kentin ziyaret saatleri yaz ve kış dönemlerinde değişiyor. Patara Antik Kentini 1 Nisan–1 Ekim yaz döneminde sabah 8:30’dan akşam 10:30’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Patara ören yeri, Ekim-Nisan arası kış döneminde ise 8:30-17:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Patara Antik Kentinde Neler Var?

Patara Antik kenti geniş bir alana yayılmış kadim medeniyetlere ait kalıntılardan oluşuyor. Kentte gezebileceğiniz şu ana kadar yapılmış kazı çalışmalarında ortaya çıkan 39 alan mevcut. Antik kentte sizi ilk olarak kentin giriş kapısı M.S. 100’lü yıllarda Roma Dönemi’nde yapılan görkemli Zafer Takı karşılıyor. Yine girişte sağ tarafta ise Likya’nın ilk mezarlık kazı alanı olan Tepecik Mezarlığı bulunuyor.

Patara Tepecik Mezarlığı

Girişten devam ettiğinize Roma Dönemine ait sekiz köşeli bir havuz ve M.Ö. 2. Yüzyılda inşa edilen Liman Hamamı’nı görebilirsiniz. Patara Antik Kenti Apollon kehanetlerine de ev sahipliği yapıyor. Leto Hurmalığı Leto’nun Apollon’u dünyaya getirdiği yer olarak biliniyor. Likya’nın Hristiyanlık dönemine ait Bazilika ve Piskopos Sarayı yola yakın mesafede yer alıyor.

Antik kentin en büyük yapılarından biri Patara Antik Tiyatrosu. Gladyatör ve hayvan dövüşleri için de kullanılan 6000 kişilik tiyatro kentin güney ucunda bulunuyor. Tiyatronun hemen yanında demokrasinin ilk örneği olma özelliğine sahip Meclis Binası sizi karşılıyor. 2008-2021 yılları arasında TBMM tarafından yenilenen Patara Meclis Binası ören yerinin en ilgi gören yapılarından biri.

Dünyanın en eski deniz fenerini Patara Antik Kenti’ de yakından görebilirsiniz. Roma İmparatoru Nero tarafından inşa ettirilen fenerin yanı sıra Patara bir ilke daha ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Devleti’nin 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan ilk Telsiz Telgraf İstasyonu ören yerinde görebileceğiniz önemli eserler arasında yer alıyor.

Liman Caddesi sağlı sollu dükkanları görebileceğiniz alandır. Patara Antik Kenti hamamları, Antik Gemi Replikası, tahıl depoları, rıhtım yapıları, stadyum, gözetleme kulesi, seramik işlikleri, kaya sarnıcı ve anıt mezar kalıntılarıyla konuklarını tarihin içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Patara Antik Kenti Kaç Yıllık?

Kazı çalışmalarının halen devam ettiği kentte, son çıkan buluntulara göre Demir Çağı öncesine ait izlere bulunuyor. M.Ö 13. Yüzyılda Hitit döneminde “Patar” adıyla anılan kent gezenleri medeniyetler arasında bir yolculuğa götürüyor. Noel Baba’nın doğduğu yer olarak da adını duyuran Patara yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin yerleşim yeri olma özelliğiyle zengin bir antik mirasa sahip. Tiyatro binasının da yer aldığı Kurşunlu Tepe’den Patara’nın görkemli izlerine yukardan izleyebilirsiniz. 

Patara Antik Kenti

Patara Plajı ve Caretta Carettalar

Patara Antik Kenti’nin devamı niteliğinde olan Patara Plajı ören yerinin bitiminde yer alıyor. Doğal sit alanı, plaj geniş bir kumsala sahip. Uzunluğuyla dünyanın sayılı plajları arasında yer alan Patara’da yüzme keyfinin yanında rüzgar sörfü de yapabileceğiniz aktiviteler arasında yer alıyor. Patara Plajı caretta carettaların yumurtalarını bırakıp yavruladıkları nadir sahillerden biri.

Nesilleri tükenmek üzere olan caretta caretta deniz kaplumbağaları için Patara’ya giriş çıkış saatleri değişiyor. 15 Mayıs-15 Eylül arası dönemde plaja sabah 8:00 akşam 19:00 saatleri arasında giriş çıkış yapılıyor. Akşam 19:00’dan sabah 8:00’ kadar olan sürede ise sahil deniz kaplumbağalarına bırakılıyor.

Sahil boyunca karşınıza dev deniz kaplumbağalarını yuvaları ve yumurta kapanları çıkıyor. Kumsalda içinde yumurta olduğu tespit edilen kaplumbağa yuvalarının üzerine basılmaması için yumurta kapanları kuruluyor. 

Patara Caretta Caretta

Patara Kum Tepeleri

İncecik kumları ve tertemiz denizinin yanı sıra kum tepeleriyle de ünlenen Patara sizi deniz kenarında bir çöl manzarasıyla karşılıyor. Plajdan kum tepelerinin olduğu alana sahilden yürüyerek yaklaşık 35 dakikada ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla bu bölgeye gidebileceğiniz gibi gün batımı için düzenlenen atlı gezilere de katılabilirsiniz. Patara kum tepelerinde gün batımını izleyebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

patara-kum-tepeleri

Antik Kentin Çevresini Gezmeden Dönmeyin!

Likya medeniyetinin diğer önemli iki kenti olan Letoon ve Xanthos Patara’nın yakınlarında yaklaşık 20 km mesafede yer alıyor. Bu bölgeye gelmişken yakından görebileceğiniz bir diğer tarihi alan, Antik kent Patara’nın su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Delikkemer, ören yerine ortalama 9 kilometrelik bir mesafede.

Antik kent gezinizi bitirdikten sonra Gelemiş Köyüne 7 km mesafesi bulunan Eşen Çayı görülmeye değer doğal güzellikler arasında. Tüm Likya şehirlerine kaynağıyla hayat veren Eşen Çayı’nda bol rüzgar aldığı dönemlerde Kite Surf yapılabiliyor. Çayın Muğla tarafında kamp alanları da bulunuyor.

Patara aynı zamanda tarih dolu bir yürüyüş rotası olan Likya Yolu üzerinde bulunuyor. Fethiye’den Antalya’ya her bölgesinde karşınıza doğanın ve antik tarihin güzelliklerini çıkaran Likya Yolunun Patara'ya yakın bölümünde küçük bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Patara Antik Kenti ve çevresinde tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulunabilir, gezinizi ülkemizin ve dünyanın en güzel plajlarından biri olan Patara Plajında yorgunluk atarak tamamlayabilirsiniz.